Meldpunt

Klik hier om buiten kantooruren een melding te doen van een (verhoogd) risico of (dreigende) calamiteiten.

 

Jaarverslag 2016

Voorkant Jaarverslag 2016 schuin

  

Agenda

 

Video: Borgingssysteem SecureFeed

Borgingssysteem SecureFeed

Nieuws overzicht

SecureFeed nu ook in inkoopvoorwaarden IKB Ei

11 juli 2017 | SecureFeed
IKB Ei verlangt van leghennenhouders dat zij voortaan hun voer aankopen van diervoederleveranciers die deelnemen aan SecureFeed. Dit is één van de wijzigingen in de regeling die Ovoned bekend maakte. De maatregel gaat per 1 augustus 2017 in en kent een overgangsperiode van een jaar. Met de aanpassing strekt de ketenborging zich nu ook uit over de eiproductie.
Bij ketenborging stellen kwaliteitssystemen extra eisen aan de kwaliteit en veiligheid van producten van leveranciers. Om op deze ontwikkeling in te spelen, richtte de diervoedersector SecureFeed op. Deelnemers van SecureFeed leveren samen extra inspanningen om de veiligheid van diervoeders te borgen. Zo stellen zij onder meer ook extra eisen aan hun leveranciers, producenten en handelaren in diervoeder(grondstoffen).

Zuivel- en vleesindustrie
De zuivelindustrie nam als eerste in haar inkoopvoorwaarden op dat veehouders diervoeder moeten aankopen van bedrijven die deelnemen aan SecureFeed of een gelijkwaardig systeem. Medio vorig jaar kondigde ook de vleesindustrie aan in de inkoopvoorwaarden op te nemen dat de veehouder of handelaar die (slacht)vee levert garandeert dat alleen veevoer wordt gebruikt van eigen productie en/of geproduceerd onder de voorwaarden van SecureFeed/GMP+.

SecureFeed

Deelnemers van SecureFeed leveren voedermiddelen, mengvoeders en toevoegingsmiddelen rechtstreeks aan veehouders. Met SecureFeed werken zij samen aan risicobeoordeling en monitoring van grondstoffen en leveranciers ervan. Bundeling en uitwisseling van kennis en expertise onderling en met ketenpartners en externe partijen versterkt de risicobeheersing. Dit draagt bij aan ketenborging van de voedselveiligheid en aan herstel van vertrouwen in voedsel van dierlijke oorsprong.