Meldpunt

Klik hier om buiten kantooruren een melding te doen van een (verhoogd) risico of (dreigende) calamiteiten.

 

Jaarverslag 2016

Voorkant Jaarverslag 2016 schuin

  

Agenda

 

Video: Borgingssysteem SecureFeed

Borgingssysteem SecureFeed

Nieuws overzicht

SecureFeed volgt de herindeling van Russische maïs van GMP+

24 april 2017 | SecureFeed
Met ingang van vandaag geldt een nieuwe indeling van herkomstlanden voor het risico op Aflatoxine B1 in maïs. Deze indeling geldt voor zowel gangbare als biologische maïs en voor maïsbijproducten geproduceerd van deze mais. Bij de herindeling volgt SecureFeed de herindeling van schemabeheerder GMP+ International; Rusland gaat van HOOG naar MIDDEN.

SecureFeed beoordeelt voortdurend of herkomstlanden correct zijn ingedeeld voor het risico op Aflatoxine B1 in maïs. De landenindeling is een onderdeel van het SecureFeed Aflatoxine protocol. De bijgewerkte landenindeling is te vinden in ons kwaliteitshandboek als lijst D-25 ’Risico-indeling landen Aflatoxine B1 in maïs en maïs(bij-)producten’. Lijst D-25 is tevens opgenomen als bijlage bij dit bericht.

De landenindeling maakt deel uit van het aflatoxine protocol van SecureFeed (I-08-03c: Monitoring Aflatoxine B1 mais). Dit protocol regelt het gebruik van maïs en maïs(bij-)producten en stelt voeder- en voedselveiligheid centraal.

Landenindeling ook publiek beschikbaar
De lijst met de landenindeling D-25 is sinds kort ook beschikbaar op het leveranciersgedeelte van de website van SecureFeed. Leveranciers hebben daarmee ook toegang tot de actuele landenindeling van het aflatoxine-protocol.  

Belangrijke rol deelnemers bij verzamelen analyseresultaten
Voor een goede, risico-gebaseerde en actuele landenindeling, is het van groot belang dat voortdurend nieuwe, actuele  analyseresultaten op Aflatoxine B1 beschikbaar komen. SecureFeed verplicht haar deelnemers dan ook overeenkomstig het aflatoxine-protocol, alle analyseresultaten van maïs, oogst 2016, die zij ontvangen van leveranciers, te delen met SecureFeed, ongeacht het feit of actie- of afkeurgrenzen worden overschreden. Deelnemers dienen ook de analyseresultaten die zij naar aanleiding van eigen onderzoek ontvangen met SecureFeed te delen.

Hoe deel ik resultaten?
Het delen van analyseresultaten kunt u doen door:

  • analyserapporten te sturen naar monitoring@securefeed.eu, onder vermelding van het land en regio van teelt (of belading), oogstjaar en transportgegevens (zeebootnaam, ruimnummer, lichternaam)
    of
  • door het insturen van formulier F-24 uit het handboek. Het formulier uit het handboek is na inloggen op de website bereikbaar onder het kopje Handboek.

Als u naar aanleiding van dit bericht waarnemingen en analyseresultaten wilt doorgeven of vragen heeft, kunt u ons bellen (085-7731945) of mailen via monitoring@securefeed.eu.