Meldpunt

Klik hier om buiten kantooruren een melding te doen van een (verhoogd) risico of (dreigende) calamiteiten.

 

Jaarverslag 2016

Voorkant Jaarverslag 2016 schuin

  

Agenda

 

Video: Borgingssysteem SecureFeed

Borgingssysteem SecureFeed

Nieuws overzicht

Herfsttijloos aangetroffen in Duits hooi

18 januari 2017 | SecureFeed
Een deelnemer van SecureFeed heeft Herfsttijloos aangetroffen in een partij Duits hooi (regio Rijnland-Palts). Het betrof een partij hooi van ca. 14 ton die rechtstreeks van een akkerbouwer is betrokken. De deelnemer heeft het afnemende veehouderijbedrijf en de particuliere afnemers geïnformeerd. Tevens is het hooi waarin herfsttijloos is aangetroffen, teruggehaald om te worden vernietigd.
Ook in de eerste maanden van 2015 en 2016  waren er diverse meldingen van Herfsttijloos, toen afkomstig uit de Duitse Eiffel en Franse Ardennen. Deze keer betreft het de Duitse regio Rijnland-Palts. Alle delen van deze krokusachtige plant zijn zeer giftig (vers en gedroogd) en een gevaar voor de diergezondheid.

Leveranciersovereenkomst Akkerbouwproducten
SecureFeed adviseert haar deelnemers alert te zijn en om bij telers en leveranciers van hooi uit risicogebieden te vragen om garanties/ verklaringen dat de partij geen Herfsttijloos bevat. Hisfa heeft voor haar leden hiervoor de modelovereenkomst ‘Leveranciersovereenkomst Akkerbouwproducten’ opgesteld. Deze modelovereenkomst kan bij de Hisfa worden opgevraagd.


Factsheet Herfsttijloos
SecureFeed adviseert haar deelnemers om inkomende / in opslag zijnde partijen hooi zorgvuldig te controleren op aanwezigheid van Herfsttijloos. Voor afbeeldingen en meer informatie over Herfsttijloos verwijst SecureFeed naar de factsheet van Hisfa die naar aanleiding van de meldingen in 2014 is opgesteld in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).